2012. március 9., péntek

Az Etnán



A Csúcs
A helyszín: Catánia és Messina között található,  a gőzölgő, több, mint 3300 m magas hegység, megtűzdelve kisebb oldalkráterekkel, melyek élősködő módjára szívják magukon keresztül a felszínre a vulkáni anyagot. Kialakulásában a szubdukció folyamata és a riftesedés egyaránt szerepet játszott. Ez egy jelenleg is működő vulkán, kevésbé várható tőle olyan pusztító kitörés, mint annak idején pl a Vezúv esetében bekövetkezett.
A szubdukció folyamata két közeledő, konvergens lemezszegély esetén megy végbe, melynek során az egyik lemez ’szubdukál’ a másik alá. Az alábukás kb 40-60 fok közötti, de ennek okai nem tisztázottak. Nyilván az alábukó lemez sűrűségétől függhet, illetve az egymáshoz viszonyított sűrűség különbségtől.
A riftesedés folyamata távolodó, divergens lemezszegélyeknél következik be. Kontinentális lemezek esetében ez úgy zajlik, hogy a szétnyíló lemezszegélyek mentén a magmás feláramlásoknak és a konvekciós áramlásoknak köszönhetően elvékonyodik a litoszféra és árkos szerkezetek (grabenek) képződnek.  (Hartai Éva: A változó Föld)

A hamu fedte megmaradt hó
Olyan 3000 m környékéig busszal is feljuthatnak a ’túrázók’, ott a busz leparkol és több csúcskráter is megközelíthető. A kén és egyéb gázok kigőzölgései jól mutatják, hogy merre vegyük az irányt. Bő szakaszon szilárdult salakon kell végigmenni; az egyes és egymáson elég mozgékony darabok felületei nagyon élesek, egy elesés közben jelentős károkat okozhat a bőrfelületünkön. A felfelé tartó út során, néhol kietlen a táj szürkesége, de mikor felbukkannak a parazitakráterek, hirtelen rádöbben az ember, milyen nagy erő tevékenykedik alatta. Széles, kanyargó utak vezetnek föl a csúcsig, ahol néha félrehúzódva kell megvárni, míg egy-egy ’túrista’ busz elporzik mellettünk.

Szintén a fedett hó, mely sziklaként terül el a semmi közepén



Parazitakráter










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése