2012. március 11., vasárnap

Szicília - Vulkano


A Szicíliától északra eső Lipari-szigetek legdélibb tagja a Vulkano szigete. A nevéből is kitűnik, hogy az egész sziget a vulkanizmus eredményeként jött létre. Északi csücskén van egy kis félsziget, ez a Vulcanello, amit a lábánál húzódó iszapos fürdő köt össze a tőle délebbre eső nagyobb kráterheggyel.

Vulcanello az iszapfürdő felől
A nagy krátert hordozó Fossán fölfelé haladva tömény kénkigőzölgésen kellett keresztül haladnunk, ahol a kőzetekre kiült kén sárgásan mutatta az utat. Kísérőnk egy kutya volt, akinek sárgás szőrzete arról tanúskodott, hogy számos turista csoportot kísért már élete során a vulkán tetejéig. A fumarolák néhol ijesztő erősséggel fújják ki magukból a nem kellemes illatú gázt (kén-hidrogén, kén-dioxid, szén-dioxid, vízgőz). Nagy levegővétellel nekiindulva a gőzölgő útvonalnak, körülbelül a negyedéig lehet eljutni azon a bizonyos szakaszon, ahol kénytelenek vagyunk 'levegőt' venni. Miután átértünk a kritikus részen, visszanézve nevethetünk a még hátul lévőkön, akik eltorzult arccal vágtatnak a kövek között feltörő gőzvisítás közepette, 70 literes hátizsákjukkal. 

:-))))))
Sűrű kifúvások

Kénkiválás egy kőzeten, nagyon erőteljes, meleg és büdös kigőzölgéssel

Egy éjszakát a kéngázban töltve a hegyen, reggel örömmel nyugtáztuk, hogy még élünk. Egy pár fénykép a reggeli nagy kráterről észak felé.

A Vulcanello félsziget, még távolabb a Lipari

Indulás lefelé a fumarolák tarkította kráterperemen, távolban szintén a Vulcanello és a Lipari további szigetei





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése