2012. március 7., szerda

Svédország - Aeroseum 2012

A göteborgi City Airport mellett a felszállópálya ellenkező, keleti oldalán található az Aeroseum , a földalatti hangárrendszerből kialakított repülési múzeum.
A 80 koronás belépőt már csak maga az építmény látványa, végigjárhatósága és a kerozin szag is megéri. E „mellett” még repülőgépeket is láthat az, akit érdekel. A belépő mellé kapunk egy kis tájékoztató füzetet, amit érdemes használni a benne lévő térkép miatt. Segít eligazodnunk a hangár labirintusában. Némelyik repülőgépbe be lehet ülni, de az összes gép „megérinthető” közelségben van. Néhány géptípus a kiállítottak közül: Saab J29, J32, J35 Draken, AJSH37 Viggen.

SJ35 Draken

A Saab J35 a világon az első dupla deltaszárnyú repülőgép volt. Később ezt a szárnyelrendezést használta az angol-francia közös gyártású Concorde, valamint az USA az űrrepülőgép programban. A Draken 1999-ig állt szolgálatban. Svédországon kívül Dánia, Finnország és Ausztria alkalmazta.
Ezeken kívül helikopterek, repülőgép lokátorok, tengeri mentőeszközök, hajtóművek, robotrepülőgép, űrhajózás kiállítás, meteorit, veterán repülőgépek láthatók a kiállításon.
Fényképezni lehet, de csak „jó” géppel érdemes, mert sok helyen gyengék a fényviszonyok. Ha mindent végig akarunk nézni, kb. 2 órát kell terveznünk rá. Mi februárban jártunk itt egy hétköznap délelőtt és más látogatóval szinte nem is találkoztunk. Nyugodtan végig tudtunk nézni mindent, ami csak érdekelt. Aki repülésbarát és teheti, látogasson el ide. 


A hangárrendszerben egy büfé szerűséget is találunk, ahol többek között szuvenír jellegű tárgyakat is megvehetünk. Mi egy fekete színű pólót vettünk, Göteborg Aero Show felirattal. Továbbá naív munkakeresők is sikerélménnyel távozhatnak. Szakmámból kifolyólag repülőgép szerelői állást keresek. A feleségem a büfés nénivel beszélgetve szóba hozta eddigi reménytelen álláskeresésünket (kicsit sajnáltatva magunkat), aki széles mosollyal felemelte a telefonkagylót és várakozásra intett minket. Meglepetéssel figyeltük, ahogy az érdekünkben kapcsolatba lépett a központtal, ahol álláslehetőségről érdeklődött számunkra. Persze nem járt eredménnyel, de csupán a gesztus jól esett. Ő is az Arbedsförmedlingen - t javasolta első lépésként a munkába lépés érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése